Jatka tietoihin
Puhdistusaineet ja sisäilma – Miten VOC-päästöt vaikuttavat terveyteen?

Puhdistusaineet ja sisäilma – Miten VOC-päästöt vaikuttavat terveyteen?

Puhdistusaineet ovat välttämättömiä apuvälineitä yritysten ja kodin puhtaanapidossa, mutta on tärkeää olla tietoinen niiden mahdollisista haitallisista vaikutuksista terveydelle. Yksi tärkeä tekijä, joka tekee puhdistusaineista potentiaalisesti haitallisia, on niiden sisältämät haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC, Volatile Organic Compounds).

VOC-yhdisteet ovat kemikaaleja, jotka voivat haihtua helposti huoneilmaan normaalin käytön aikana tai säilytyksen yhteydessä. Näitä yhdisteitä löytyy monista puhdistusaineista, aerosolisuihkeista, liuottimista, maaleista ja hajusteista. Esimerkkejä yleisistä VOC-yhdisteistä ovat formaldehydi, bentseeni, etyleeni ja tolueeni. Lyhytaikainen altistuminen korkeille VOC-pitoisuuksille voi aiheuttaa ärsytystä silmissä, kurkussa, päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja hengitysvaikeuksia.

Pitkäaikainen altistuminen matalampienkin VOC-pitoisuuksien tasolle voi olla yhteydessä vakavampiin terveysongelmiin, kuten hengityselinten sairauksiin. Usein puhdistustyössä käytetään useampaa kuin yhtä tuotetta, ja tällöin syntyy monimutkaisia VOC-yhdisteiden seoksia. Puhdistus- ja desinfiointituotteista haihtuvat kemikaalit, mukaan lukien VOC-yhdisteet, voivat aiheuttaa terveyshaittoja. Erityisesti ammattimaisessa käytössä terveyshaitat korostuvat, mutta niitä esiintyy myös kotitalouspuhdistuksessa. Puhdistustyössä riski astman ja muiden hengityselinten oireiden kehittymiselle kasvaa.
(Lähde: Lawrence Berkeley National Laboratory, https://iaqscience.lbl.gov/vocs-cleaning-products)

VOC-päästöjä voidaan vähentää valitsemalla puhdistusaineita, joissa on alhaisemmat VOC-pitoisuudet tai jotka ovat kokonaan VOC-vapaita. Ne ehkäisevät sairauspoissaoloja ja myös ammattitautien puhkeamista ammattisiivoojien keskuudessa. A&B:n puhdistusaineissa on kokonaan VOC-vapaita ratkaisuja ja he pyrkivät aina hyvin mataliin VOC-pitoisuuksiin. Esimerkiksi lattianpesukoneisiin tarkoitetussa DD474 tiivisteessä VOC-päästöt ovat 0 %, kun taas monessa vastaavaan käyttötarkoitukseen olevassa tuotteessa VOC-prosentti on huomattavan korkea. Tämä puhdistusmenetelmä korostuu julkisissa tiloissa, ja valitsemalla VOC-vapaan ratkaisun pystyy helposti vaikuttamaan sisäilman laatuun positiivisesti.

Esimerkkejä 0 % tai alhaisen VOC-prosentin A&B-puhdistusaineista:

  • DD456 Entsymaattinen yleispuhdistusaine
  • DD474 Lattiapesukoneen pesuaine
  • DD484 Elintarviketeollisuuden yleispuhdistusaine
  • DD487 Entsymaattinen vaahtopesuaine

Pyrkimyksemme on vähentää radikaalisti VOC-yhdisteiden määrää sisäilmassa siivousmenetelmien osalta. A&B:n puhdistusaineet tarjoavat tähän ratkaisun. Meiltä löydät puhdistukseen ainoastaan tehokkaita, käyttäjälle turvallisia ja ympäristöystävällisiä tuotteita!

Edellinen Mikä ihmeen entsymaattinen puhdistusaine?
Seuraava Siivousalan kehitys ja uudet kaupalliset siivoustrendit 2023