Puhdistus vs. desinfiointi
On tärkeää ymmärtää termit ”puhdistus” ja ”desinfiointi”, jotka usein pyörivät silmissä, kun puhutaan tilojen siivouksesta.
Mitä on puhdistus ja desinfiointi
Puhdistus: Prosessi sisältää lian, roskien ja joidenkin mikro-organismien fyysisen poistamisen pinnoilta. Tyypillisesti tämä tapahtuu puhdistusaineilla, tämä ei tapa taudinaiheuttajia, vaan pikemminkin vähentää niiden määrää ja leviämismahdollisuuksia.
Desinfiointi: Edellyttää sellaisen aineen käyttöä, joka on erityisesti suunniteltu eliminoimaan tai inaktivoimaan patogeenisia mikro-organismeja, kuten bakteereja. Tämä on kohdennettu prosessi, joka keskittyy mikrobien eliniän vähentämiseen.
Miksi jokainen prosessi on tärkeä
- Näkymättömät uhat: Puhdistus torjuu näkyviä uhkia, kuten pölyä ja likaa, kun taas desinfiointi käsittelee näkymättömät vaarat, kuten virukset ja bakteerit.
- Hyvinvointi työpaikalla: Säännölliset puhdistus- ja desinfiointirutiinit voivat vähentää merkittävästi sairauksien leviämistä, mikä johtaa henkilöstön sairauspäivien vähenemiseen.
Desinfiointi vs. puhdistus
Säännöllinen puhdistus ja pintojen kuivaus siivouksen jälkeen hävittää pinnoilta noin 90 % mikrobeista. Ylläpitosiivous on kirjaimellisesti puhtauden ylläpitoa. Tämä ei siis tapa taudinaiheuttajia, mutta vähentää niiden määrää sekä leviämismahdollisuuksia vähentäen tarvetta käyttää vahvoja desinfiointiaineita. Vahvat puhdistusaineet ja desinfiointiaineet lisäävät sekä meidän, että ympäristön kemikaalikuormaa. Jatkuva altistuminen kasvattaa myös riskiä yliherkkyyteen.
Desinfiointi on taas kohdennettu prosessi, jonka tarkoituksena on patogeenisten mikro-organismien eliminoimista tai inaktivoimista, kuten bakteerien. Liiallinen desinfiointi ei kuitenkaan ole hyväksi, sillä desinfioimalla pintoja säännöllisesti poistamme samalla myös kaiken lisäksi hyödylliset pintoja suojaavat bakteerit, mikä antaa muun muassa homeelle potentiaalisen kasvualustan. Ja näin on avattu ovi sisäilmaongelmien synnylle. Desinfioinnilla, mikäli työympäristössä riehuu esimerkiksi vatsatauti, on tällöin suurempi merkitys, erityisesti kosketuspinnoille.
Elintarviketiloissa desinfioinnilla on suurempi merkitys, on kuitenkin suotavaa myös tässä työympäristössä, että painotetaan yleiseen puhtauteen enemmän, jotta vältytään liialliselta desinfioinnilta. Mikäli pintoja joudutaan desinfioimaan säännöllisesti, on desinfiointiainetta hyvä vaihtaa väliajoin, jotta ei synny desinfiointiaineelle vastustuskykyisiä bakteereja.
Puhdistuksen ja desinfioinnin kanssa toimiminen on kuin valssia, oikeat askeleet takaavat toimivan ja turvallisen puhtauden. Kun pinnat puhdistetaan säännöllisesti ylläpitosiivouksella, haitallisilta mikrobeilta poistuu ruoka ja kasvualusta, mikä vähentää desinfioinnin tarvetta tilanteissa, joissa sitä ei tarvita. Hyvä ylläpitosiivous suunnitelma auttaa pitämään tilat puhtaina, mutta on myös suositeltua käyttää puhdistuksessa ekologisia puhdistusaineita, jolla taataan turvallinen kemikaaliton puhtaus.